Léto v roce 2010 v New Yorku mu změnilo život. Zkušenosti z brigád v USA ho nakonec inspirovaly k založení malé provozy s názvem Regal Burger a později i hotdogárne NYC Corner. Momentálně se věnuje především podpoře a konzultacím pro malé podnikatele a je spoluautorem několika iniciativ.
Jednou z nich je web Kompas pomoci, který spustil s týmem dobrovolníků minulý týden.
„S němým úžasem se dívám, že dodnes neexistuje ani jedna státní stránka, kde by byly všechny opatření a státní podpory pro podnikatele vysvětleno na jednom místě. To jsme chtěli změnit, „tvrdí v rozhovoru pro INDEX Oto koně.
Jako podnikatel vyzývá vládu, aby před problémy Gastro nezavírala oči, protože bez pomoci po Vánocích klekne na kolena množství podniků.
Jak prožíváte poslední dny?
Čísla nakažených stoupají a chceme být zodpovědní a dodržujeme nařízení. Jenže měsíce nejistoty způsobily, že situace v gastro je zoufalá. Jsem v kontaktu s desítkami podnikatelů. Nejen z Prahy, ale jsou mezi nimi i podnikatelé z Hnúště nebo Medzilaboriec. Příběhy, které mi říkají, jsou zoufalé.
Oto Kóňa (33)
Studoval politický marketing na Masarykově univerzitě v Brně.
Založil gastrokoncepty Regal Burger, NYC Corner a Šlajs. Poslední roky dělá konzultace pro živnostníky a malé podnikatele.
Aktuálně se věnuje projektu tuzér, kterým spojuje gastro komunitu s online prodejem.
Je spoluautorem stránky Kompas pomoci, stál u zrodu portálu korona.gov.sk a bloguje ve FB skupině Pomáháme si – gastro v kůrou, kde se snaží pomoci podnikatelům v gastropodnikaní. Během pandemie s komunitou Slovensko.Digital vyvinuli nástroj Priznanie.Digital, který pomáhá živnostníkům při vyplňování daňového přiznání.
Jsem pragmatický a racionální člověk, ale jsou to emotivní telefonáty. I když jim pořadím, jakou podporu mohou čerpat, ztráty jim to nezaplatí, protože se jim hromadí od března. Jsou v permanentním stresu. O gastro sektor se dlouhá léta v tomto státě nikdo nestaral a momentálně je nejtěžší zasažen koronakrízou v celém hospodářství.
Nepomáhá ani řešení s nájmy či První pomoc +?
Příspěvek na zaměstnance nepostačuje, protože podnikatelé musí stále doplácet 20 procent mzdových nákladů, plus mají počítat s fixními náklady. Proplácení nájmů skončilo fiaskem a z celkového přiděleného balíku 200 milionů eur bylo vyčerpaných jen asi 15 procent. Hlavní podmínkou byla dohoda mezi nájemcem a pronajímatelem o slevě z nájemného, což mnozí majitelé prostorů odmítli.
Čekáme na schéma z ministerstva dopravy, která by měla být, a to doufám, představena během pár dní. Reálné tyto peníze podnikatelé uvidí někdy v lednu nebo únoru, co mnozí nevydrží. Znám případy, kdy zaměstnancům na splátky splácejí říjnovou výplatu. I příspěvek (v rámci První pomoci +) za říjen přišel až po šesti týdnech a mnohým stále nedošel na účet.
Přišli už žadatelem alespoň dodatky k smlouvám?
Ministr Krajniak říkal, že dodatky měly úřady práce poslat do pondělí 7. prosince. Část podnikatelů je dostala, ale byli i tací, kteří měli malé odškodnění, proto jim pomoc stopli. Sám jsem komunikoval s úřady práce, proč s pomocí a dodatky zpožděné. Zjistil jsem, že neměli jasné informace, jak mají dodatky posílat a jak firmy o příspěvky budou žádat, protože informace se neustále měnily. Všechna čest úřednice, dělali co se dalo, ale říkali, že pokyny z ministerstva se měnily často.
(Peníze může úřad práce poslat když bude dodatek ke smlouvě podepsaný podnikatelům a následně zveřejněn v Centrálním registru smluv. Kromě toho musí podnikatel poslat přes stránku Slovensko.sk výkaz. Dodatky se však začaly zveřejňovat v rejstříku pozdě, části podnikatelům nedorazily, případně dorazili pozdě, pozn. red.).
Přesto nemalá část podnikatelů v gastro se pomoci od státu zdráhá a nepožádaly o ni. Proč?